2013. október 29., kedd

Adózási kérdések

Ha valaki elad valamit, akkor mindig felmerül az adózás kérdése, márpedig egy jól megszervezett garázsvásáron akár több 10.000 Ft. értékben is lehet értékesíteni tárgyakat.
Miután a garázsvásár szervezők többsége magánszemélyként értékesíti a portékáit, így nem kell adózniuk és számlát adniuk egészen évi 600.000 Ft. jövedelemhatárig.
A való életben ritka, hogy egy magánszemély, aki nem üzleti megfontolásból, hanem a felesleges tárgyainak az eladása miatt szervez garázsvásárt, több jövedelemre tegyen szert, mint évi 600.000 Ft. – de ha ezt mégis megtörténik, akkor a tevékenységet adószámmal, egyéni vállalkozóként, vagy valamilyen céges formában kell végezni.

A jövedelem számításának az alapja, hogy az eladási értékből levonjuk a beszerzési értéket. Ha a beszerzési érték nem állapítható meg, akkor az eladott termék eladási árának a 25%-át kell jövedelemként vélelmezni. Ennek az ismeretében gyakorlatilag valóban kivételes esetben kell adózni a garázsvásárok alkalmával szerzett jövedelem után.

Magánszemélyként az eladás után nem kell számlát írni, de egy szimpla adás-vételi szerződést érdemes kötni, még kis értékű eladások után is (200.000 Ft. felett kötelező). Az adóbevalláskor nyugodtan be lehet vallani ezt a jövedelmet, hiszen úgyis adómentes.


Nagyon fontos, hogy mielőtt belevágsz egy garázsvásár szervezésébe egyeztess a könyvelőddel, hogy az itt leírtak valóban egyeznek-e a hatályos jogszabályban megfogalmazott adózási szabályokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése